12.04.2014

Maline - Veran malini

Vilamet maline
Maline
Velicko Maksimovic iz Osladica - SO Valjevo, je jos 1979 na 30 ari vocnjaka proizveo 40 mc maline. To je bogat prinos od 120 mc/ha, koji se u malinarstvu smatrao za rekordni rod.

A evo i kako postize tako dobre prinose:
"Radimo - malina 'oce da se dosta radi", kratak je i uverljiv Velickov odgovor, a zatim dokumentuje.

Pet puta je kultivirao malinjak, jedan put kopao, a cetiri puta prskao - cinebom sevinom i vuksalom. Berba se uvek obavlja na vreme - "poranimo i omrknemo u malini" - kazu ukucani. A Velicko dodaje da posle druge berbe zakida lastare tako da dobije tako da dobije kvalitetniji rod.

On uzgaja sorte malina "vilamet" i "gradina", jer su kaze ove sorte kod njega "polozile ispit". Omiljena mu je "vilamet malina", jer je u berbi otpornija. Teze prezri i ne opada. Na drugim terenima dogadja se da je "gradina" bolja.

O tome brine i Zavod za poljoprivredu Valjevo, tako sto ispituje razne sorte malina i preporucuje gde bi koja trebala biti zasadjena, kako bi najbolje uspevala.

Velicko do tada malinu gaji vec 20 godina i nikada je nije napustao - potpuno veran malini. On je na 30 ari malinjaka pred kopanje rasturio 150 kg NPK djubriva, a posle kopanja 150 kg KAN-a.

Dvadesetogodisnju vernost malini ovo domacinstvo je nastavilo, a rekose da ce malinjak i prosiriti.

"Jaka je ovde vera u malinu" - kazu ljudi. mestani.

Eto tako je nekada bilo.

A ovde se nalaze opsti saveti za uzgoj malina.

2 comments: